Kiedy powinno się wykonać badania na nietolerancje pokarmowe? Interpretacja wyników

Badania na nietolerancje pokarmowe powinno się wykonać w sytuacji podejrzenia związku pomiędzy dolegliwościami a pokarmami. Niezdiagnozowane nietolerancje pokarmowe mogą prowadzić do rozwoju migreny, otyłości, depresji czy chorób nowotworowych.

Nietolerancja pokarmowa to bardzo powszechne schorzenie, choć często mylone z alergią pokarmową. Powoduje ona liczne objawy związane ze spożyciem nietolerowanego produktu, co przekłada się na nieprawidłowe funkcjonowanie organizmu czy uciążliwe dolegliwości.

Kiedy powinno się wykonać testy na nietolerancje pokarmowe?

Testy i badania na nietolerancje pokarmowe powinno wykonać się zawsze, kiedy pojawiają się różnego rodzaju objawy mogące świadczyć o nietolerancji pewnych pokarmów.  Przykładem może być nietolerancja laktozy czy fruktozy. Objawia się biegunką i zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi. Takie objawy pojawiają się na kilka godzin po spożyciu danego produktu (zazwyczaj około 30 minut do 2 godzin po posiłku). Czasami objawy nietolerancji pokarmowych są bardzo niespecyficzne i obejmują np. przewlekłe bóle głowy, osłabienie, a nawet przyczyniać się do rozwoju chorób cywilizacyjnych w postaci otyłości, nadciśnienia czy innych schorzeń.

Jak interpretować wyniki badań na nietolerancje pokarmowe?

W Polsce wykonuje się najczęściej badania na nietolerancje pokarmowe w klasie przeciwciał IgG. Od niedługiego czasu wykonuje się również te badania w klasie IgA. Przeciwciała klasy IgA mogą zostać wykryte względem wielu produktów (do 10 produktów wykrywane jest w tym typie reakcji). Otrzymując taki wynik, konieczne jest wykluczenie danych produktów na kilka miesięcy.  W przeciwnym razie mogą utrzymywać się  objawy w postaci stanu zapalnego przewodu pokarmowego, czyli biegunek zaparć czy bólu brzucha.

Częściej wykonywane są badania na nietolerancje pokarmowe w klasie IgG. Tu istnieje możliwość wykrycia co najmniej kilkudziesięciu pokarmów, na które organizm reaguje reakcją zapalną. Przekłada się to na ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, nowotworowych, depresji, migreny czy otyłości. Jeśli badania w klasie IgG wykażą listę produktów, należy je wyeliminować co najmniej na rok czasu.

Przeciwciała klasy IgG w badaniach na nietolerancje pokarmowe

 

Robiąc badania w kierunku nietolerancji pokarmowych w klasie przeciwciał IgG, należy zwrócić uwagę, że istnieje kilka podklas tych przeciwciał, a mianowicie IgG1, IgG2, IgG3 oraz IgG4. Okazuje się, że te 3 pierwsze mają potencjał prozapalny, natomiast podklasa IgG4 – ochronny. Dlatego też eliminuje się te produkty, przeciwko którym wykazano obecność przeciwciał IgG pierwszych trzech podklas.

Author: Redaktor Serwisu

copyright 2017

Share This Post On
Przeczytaj poprzedni wpis:
Wodonercze – co zrobić w przypadku tego problemu?

Gdy system zbierania moczu w nerce rozszerza się, jest znany, jako wodonercze. Jest to spowodowane ukrytą chorobą lub stanem chorobowym....

Zamknij